Кабмін схвалив проект Закону, розроблений за ініціативи Держмитслужби, щодо уніфікації ставок ввізного мита на товари легкої промисловості

18 листопада

Сьогодні, 18 листопада, Кабмін схвалив проект Закону України “Про внесення змін до розділу XI Митного тарифу України щодо уніфікації ставок ввізного мита на товари легкої промисловості”. 

Odoo • Зображення та текст

Наразі на однорідні товари легкої промисловості встановлені різні ставки мита. Їхня ідентифікація потребує здійснення складних і вартісних лабораторних досліджень. Це призводить до затримок митного оформлення, нераціонального використання і додаткових витрат бюджетних коштів. 

Проект Закону України розроблений з метою уніфікації ставок ввізного мита на товари легкої промисловості, що прискорить митне оформлення та сприятиме розвитку легкої промисловості.

Шляхом викладення в новій редакції груп 50-59 у Митному тарифі України пропонується встановити однаковий рівень пільгових ставок на рівні товарної позиції (перші 4 знаки УКТ ЗЕД). Зокрема:

- пільгові ставки ввізного мита у розмірі 0% на сировину, що не виробляється в Україні (пряжа, волокна, нитки 50-53 групи  УКТ ЗЕД);

- пільгові ставки ввізного мита в розмірі від 1% до 8% на готову продукцію — тканини, фетр і повсть, сітки плетені, шпагат та канати;

- підвищити повні ставки ввізного мита до 10% на товари легкої промисловості за тими товарними підкатегоріями згідно з УКТ ЗЕД, де такі ставки менше 10%.

Такий підхід відповідає загальносвітовій практиці митного оподаткування товарів. 

Законопроект розроблений на виконання плану заходів щодо реалізації концептуальних напрямів реформування системи органів, що реалізовують державну митну політику.