Коментар Держмитслужби щодо контейнерів з сировиною для сигарет з Бразилії

15 червня

Нещодавно у ЗМІ з’явилась інформація щодо прибуття до Одеси з Бразилії контейнерів з сировиною для виробництва цигарок, які начебто, замість Грузії були розвантажені в Україні без сплати митних платежів. Вантаж (як озвучила в телеефірі народний депутат Дар’я Володіна) пішов на українські  тютюнові фабрики. 

Державна митна служба провела заходи з перевірки озвученої інформації та офіційно повідомляє:

Odoo • Зображення та текст

- 7 червня в порт “Південний” (м. Одеса), рухаючись маршрутом Бразилія-Грузія, зайшло судно Safmarine Nomazwe, на якому знаходився вантаж - листовий тютюн для виробництва сигарет.  Відправником товару є підприємство “Maersk Agency Brazil”, отримувач -  “Maersk Georgia LLC”. Загальна кількість контейнерів з тютюном - 15. Вантаж знаходився в режимі транзиту;

- після проведення усіх необхідних митних формальностей, контейнери з вантажем були перевантажені на інше судно Vassilis та 11 червня направились до кінцевого пункту призначення - м. Поті, Грузія;

- 11 червня контейнери прибули до Грузії та протягом декількох днів були розвантажені (до 14 червня). 

За офіційним запитом Держмитслужби, митні органи Грузії підтвердили, що контейнери, зазначені у деклараціях, містять саме листовий тютюн. 

Також грузинські митники підтвердили прибуття вантажу у повному об’ємі, який відповідає супровідним документам.

Таким чином, інформація про начебто вивантаження тютюнової сировини в Україні не відповідає дійсності. 

Українська митниця здійснила митне оформлення вантажу, зазначеного у вказаних митних деклараціях, з дотриманням усіх вимог вітчизняного законодавства. Сировина, яка мала бути доставлена до Грузії, прибула до Поті. Розбіжностей вмісту контейнерів із зазначеною в деклараціях інформацією не виявлено. Це офіційно підтвердила митниця Грузії.

Прослідкувати маршрут суден, якими рухався вантаж, та переконатись, що він був саме таким, як зазначено у документах, можна самостійно, зайшовши на сайт перевізника Maersk (Maersk.com).