Роль митниці в надзвичайних ситуаціях

13 березня
Odoo • Зображення та текст

У Північній Македонії відбувся регіональний семінар, присвячений ролі митниці у надзвичайних ситуаціях. Захід був організований Всесвітньою митною організацією за сприяння Уряду Японії. У ньому взяли участь представники митних адміністрацій Польщі, Угорщини, Молдови, Казахстану, Греції, Бельгії тощо.

Від України на заході виступив представник Держмитслужби в Брюсселі Ігор Даньков. Доповідач зупинився на швидкій адаптації Держмитслужби до умов війни, сприянні прискореному оформленню гуманітарної допомоги, розбудові Шляхів солідарності за ініціативи партнерів з ЄС, сприянні експорту продовольства країнам, що розвиваються, інтегрованому управлінні кордонами у координації з суміжними службами, спрощеннях и сприянні торгівлі.

В якості заходів для полегшення перетину товарами кордонів було відзначено приєднання України до системи спільного транзиту, ініціативу Держмитслужби з обміну попередньою митною інформацією, встановлення спільного контролю на кордонах та взаємне визнання результатів митного контролю. Колеги з Польщі та Угорщини розповіли про заходи своїх митних адміністрацій для допомоги Україні у швидкому переміщенні товарів через кордони.

Учасники семінару дійшли висновку щодо необхідності розроблення плану дій митних органів на випадок надзвичайних ситуацій, який повинен регулярно оновлюватись, а також ключової ролі митниці у забезпеченні безпеки країни під час надзвичайних ситуацій.