Щодо оформлення митницею товарів, контроль яких передбачено секторальним планом державного ринкового нагляду на 2021 рік

11 лютого

Останнім часом в інформаційному просторі з’явились повідомлення від суб’єктів ЗЕД щодо затримок процедур митного оформлення через перевірку товарів, які потрапили до Секторального плану перевірок митниці.

Odoo • Зображення та текст

З метою коректного висвітлення ситуації, Держмитслужба надає офіційне роз’яснення:

-       Митні органи (відповідно до Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» https://bit.ly/2LFMLX8) здійснюють контроль нехарчової продукції, яка потрапляє у вільний обіг на території України.

-       Здійснення митними органами належного контролю продукції, яка потрапить до споживачів, є гарантією безпеки і захисту наших громадян, оскільки неякісні товари можуть містити шкідливі для життя і здоров’я речовини.

-       Під час контролю продукції, яка наявна в секторальних планах ринкового нагляду на 2021 рік, митні органи проводять документальні перевірки і вибіркові обстеження зразків продукції.

-       За умови наявності повного пакету необхідних документів (в т.ч. декларації на відповідність/сертифікату/паспорту якості) та відсутності інших ризиків, фізична перевірка маркування на товарах не є обов’язковою. Перевізник може безперешкодно пройти митне оформлення та перетнути митний кордон.

-       До незначного відсотка перевізників може бути застосоване вибіркове обстеження (Ст.37 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» https://bit.ly/3rK24gR).

-       Державна митна служба здійснює документальні перевірки та обстеження товарів згідно норм чинного законодавства та зацікавлена у забезпеченні безперебійної, оперативної й ефективної роботи  з суб’єктами ЗЕД.

-       Наразі введені в дію відповідні налаштування системи аналізу ризиків, якими зменшена селективність вибіркового обстеження.

.-       Відповідний лист-роз’яснення  розісланий в усі територіальні підрозділи Держмитслужби.

Одночасно повідомляємо, що чинні секторальні плани ринкового нагляду нехарчової продукції на 2021 рік розміщені на вебпорталах  відповідних державних органів, ознайомитися з ними можна за посиланнями:

Державна служба України з безпеки на транспорті: http://bit.ly/3qdjnGJ

Державна служба України з питань праці: https://bit.ly/373lzcx

Державна служба України з надзвичайних ситуацій:  https://bit.ly/2NchsDM

Державна екологічна інспекція України: http://bit.ly/3pcFLid

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками: https://bit.ly/3tJUeWm

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів: http://bit.ly/3cZ8BAc