Уряд затвердив чергові спрощення щодо пропуску товарів гуманітарної допомоги

5 січня
Odoo • Зображення та текст

Постановою Кабінету Міністрів України від 3 січня 2023 р. №2 затверджено зміни до постанови КМУ від 1 березня 2022 року №174 "Про деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану".

Відтепер БПЛА та їх частини подвійного використання визнаються гуманітарною допомогою за декларативним принципом. Тобто вимогу надання гарантійного листа кінцевого користувача для таких товарів скасовано.
Надання гарантійних листів залишається необхідним лише на товари, що наведені у додатку 2 до постанови КМУ від 1 березня 2022 року №174 "Про деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану". У згаданому додатку, зокрема, залишилися БПЛА, але виключно військового призначення.
Перелік органів, які мають право оформлювати гарантійні листи кінцевого користувача товарів гуманітарної допомоги доповнено - військовими адміністраціями.
Також нагадуємо, що пропуск гуманітарної допомоги здійснюється за місцем перетину митного кордону України шляхом подання в паперовій або електронній формі спрощеної декларації, заповненої особою, що перевозить відповідний товар, без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.