Звіт за результатами участі представників Держмитслужби у 67-ій сесії Комітету з Гармонізованої системи опису та кодування товарів ВМО

7 травня

В період з 12 по 30 квітня 2021 року у штаб-квартирі Всесвітньої митної організації (Королівство Бельгія, м. Брюссель) відбувалась 67 сесія Комітету з Гармонізованої системи (далі-Комітету). 

З метою забезпечення відстеження та обліку змін і доповнень до Гармонізованої системи опису та кодування товарів, пояснень та інших рішень щодо її  тлумачення представники Державної митної служби України взяли участь у роботі 67-ої сесії Комітету, що проходила у вигляді віртуальних засідань змішаного формату. 

Порядок денний 67-ої сесії Комітету з Гармонізованої був об’ємним, оскільки в ньому було поєднано питання попередніх 64, 65, 66 сесій, які не відбулися через пандемію Covid-19 у світі, та нові питання щодо класифікації товарів. 

Серед питань порядку денного були питання ініційовані Україною:

1) повторний розгляд класифікації пристрою з назвою «Стерилізатор формальдегідний Formomat PL 349-2». Питання виносилось на 65 сесію Комітету з ГС;

2) питання класифікації товару з назвою «Вішалки (плечки) з пластмаси, сталі та деревини». Питання виносилось на 66 сесію Комітету з ГС;

3) питання внесення можливої поправки до Пояснень до 39 групи та товарної позиції 7323, як такі, що уточнюють класифікацію деяких видів вішалок. Питання виносилось на 66 сесію Комітету з ГС;

4) питання класифікації товару з назвою «Скляні термостійкі кришки». Питання виносилось на 66 сесію Комітету з ГС. 

Під час роботи 67-ої сесії Комітету з ГС представниками Державної митної служби України надавалися фахові коментарі щодо класифікації товарів, які були винесені на обговорення. 

За результатами роботи Комітету було одноголосно підтримано пропозицію України про внесення змін до Пояснень до товарної позиції 7323, як таких, що уточнюють класифікацію деяких видів вішалок зі сталі. 

Питання порядку денного щодо класифікації товарів «Вішалки з пластмаси, сталі та деревини» та «Скляні термостійкі кришки» було попередньо обговорено та перенесено на наступну сесію Комітету з ГС. 

За результатами повторного розгляду питання класифікації пристрою з назвою «Стерилізатор формальдегідний Formomat PL 349-2» Комітетом було прийнято рішення щодо його класифікації у товарній позиції 8419. У зв’язку з чим, Україна підготує на розгляд Комітету пропозиції про внесення змін до Пояснень до ГС до групи 84.  

Участь представників Державної митної служби України у роботі Комітету з Гармонізованої системи опису та кодування товарів та Підкомітету з перегляду обумовлюється необхідністю обговорення з міжнародними експертами підходів до класифікації товарів, відповідно до міжнародних зобов’язань України, як Договірної Сторони Міжнародної конвенції про Гармонізовану систему опису та кодування товарів та завдань, визначених статтями 67 та 68 Митного кодексу України.