Завершилось виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до ЄС на Закарпатській митниці

16 вересня
Odoo • Зображення та текст

16 вересня завершилось виїзне засідання засідання Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу. У другий день виїзного засідання відбулась нарада представників Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, Консультативної місії ЄС в Україні (КМЄС), Державної митної служби України, Державної прикордонної служби України, Міністерства фінансів України, Міністерства закордонних справ, іноземних консульств тощо. Зустріч відбулась в приміщенні Закарпатської обласної державної адміністрації.  Державну митну службу України представляв заступник Голови Владислав Суворов.

 На початку засідання Іванна Климпуш-Цинцадзе, Голова Комітету Верховної Ради питань інтеграції України до ЄС, поділилась враженнями від першого дня зустрічі і зазначила: «Вже вчора ми з колегами відвідали три контрольно-пропускні пункти на кордоні України з Угорщиною та зі Словаччиною. Ми розуміємо, що Закарпаття межує з чотирма країнами ЄС – тут найкраще можна побачити можливості ефективного управління кордонами і виклики, з якими нам доводиться стикатися. Я вдячна Голові Держмитслужби та Голові Держприкордонслужби за те, що вони вчора працювали з нами весь день. Від колег на всіх рівнях ми чуємо про низку питань, які ми думаємо, що Верховна Рада і наш Комітет зможуть допомогти вирішити». 

Антті Хартікайнен, Голова Консультативної місії ЄС в Україні, повідомив, що одна із найбільших складнощів в роботі на кордоні – це координування та кооперація всіх органів державної влади, які працюють на кордоні, й місцевих органів місцевої влади. 

Заступник Голови Держмитслужби Владислав Суворов в частині виконання плану заходів на 2020-2022 роки щодо реалізації Стратегії інтегрованого управління кордонами на період до 2025 року поінформував учасників засідання про успішне вирішення низки завдань. Зокрема, про старт національного застосування Нової комп’ютеризованої системи транзиту (NCTS), правове забезпечення функціонування інституту авторизованих економічних операторів (АЕО), удосконалення роботи єдиного порталу «Єдине вікно для міжнародної торгівлі», створення підрозділу управління ризиками, який працює цілодобово.

Також Владислав Суворов наголосив на важливості криміналізації товарної контрабанди та наданні митним органам права на здійснення оперативно-розшукової діяльності та слідчих повноважень. 

Під час обговорення стану виконання плану заходів на 2020-2022 роки щодо реалізації Стратегії інтегрованого управління кордонами на період до 2025 року з облаштування пунктів пропуску заступник Голови повідомив, що відповідно до плану на 2022 має бути закладено 4,5 млрд грн і Держмитслужба очікує виділення цих коштів. 

Владислав Суворов показав плани 🛠реконструкції пунктів пропуску у відповідності до інфраструктури суміжної сторони. Учасникам засідання було продемонстровано технічні засоби, якими потрібно обладнати пункти пропуску – це вагові комплекси, системи примусового зупинення автомобіля, камери зчитування номерів, скануючі системи.

Заступник Голови презентував ідею концепції «E-ticket» в пунктах пропуску автомобільного сполучення, реалізація якої дозволить здійснити автоматизацію контролю руху в пунктах пропуску (із відповідним зменшенням людського фактору) та забезпечить спільне використання інформації про транспортні засоби митниками та прикордонниками.

Юрій Драганчук, заступник Міністра фінансів з європейської інтеграції детальніше розповів про старт національного застосування NCTS. Заступник Міністра повідомив, що повноцінний початок цієї програми покращить обмін митною інформацією з країнами ЄС та сприятиме спрощенню роботи суб’єктам ЗЕД. Також заступник Міністра повідомив, що повністю підтримує надання статусу правоохоронного органу Держмитслужбі та криміналізацію товарної контрабанди.

Наприкінці свого виступу заступник Голови роз’яснив стан реформування Державної митної служби України. Владислав Суворов виділив чотири основні напрямки реформування:

- законодавчі зміни 

- розвиток ІТ-систем 

- розвиток об'єктів митної інфраструктури

- HR-напрямок

Заступник Голови особливу увагу приділив контрольним заходам, які відбуваються у напрямку розвитку кадрового потенціалу. Владислав Суворов розповів про здобутки Держмитслужби в цьому напрямку: проведення тестування, перехід на контрактну форму роботи та появу перших поліграфологів у складі служби. Серед головних пріоритетів заступник Голови Держмитслужби відмітив формування спеціального фонду Держбюджету та збільшення заробітних плат для стимулювання персоналу. 

Владислав Суворов детальніше розповів про досягнення у питанні оновлення Додатку 15 Угоди про асоціацію між  Україною та ЄС, старт впровадження програми АЕО та переваги для підприємств від цієї програми, NCTS та ІТ-трансформацію Держмитслужби