Держмитслужба: матеріали на Бурдейного, за результатами перевірки Дисциплінарної комісії, підготовлені для передачі правоохоронним органам

4 червня

Учора, 3 червня, біля м.Броди, співробітниками Державного Бюро розслідувань під час обшуку транспортного засобу, яким користувався працівник Волинської митниці Держмитслужби Михайло Бурдейний (начальник зміни митного посту “Ягодин”), виявили та вилучили $700 тис. готівкою. Також обшуки проводилися у помешканні, де проживає Бурдейний.

Odoo • Зображення та текст

Наразі йому інкримінується здійснення правопорушень за ознаками статей ККУ 364 (“Зловживання владою або службовим становищем”), ст.362 (“ Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї”) та ст. 367 (“Службова недбалість”).

Стосовно даного випадку Держмитслужба офіційно заявляє:

- Михайло Бурдейний був серед 100 працівників Митниці, відсторонених від виконання своїх посадових обов’язків  (на підставі листа Управління внутрішньої безпеки Держмитслужби), після засідання Ради Національної безпеки і оборони 2 квітня 2021 р.) Після того, як термін відсторонення, визначений чинним законодавством збіг, Бурдейний повернувся до виконання службових обов’язків.

- Дисциплінарна комісія Державної митної служби проводила внутрішню перевірку щодо цього працівника, діяльність якого могла бути пов’язана з контрабандою, та який може бути причетним до корупційних діянь.

- За результатами перевірки комісія підготувала матеріали на М.Бурдейного для передання їх правоохоронним органам для розгляду питання щодо притягнення його до кримінальної відповідальності.

Крім того, Михайло Бурдейний, згідно з чинним законодавством, брав участь у конкурсі на заміщення посади керівника Волинської митниці. Однак, незважаючи на успішне проходження тестування на знання законодавства та розв'язання ситуаційних завдань, не пройшов співбесіду з комісією в частині кваліфікаційних вимог до кандидата на доброчесність та не був допущений до фіналу кадрового конкурсу.

Держмитслужба візьме до уваги матеріали слідства ДБР та враховуватиме отриману інформацію при прийнятті наступних кадрових рішень.

Митниця тісно співпрацює з ДБР та іншими правоохоронними органами для виявлення фактів порушення законодавства та відсторонення від виконання посадових обов'язків осіб, причетних до корупційних порушень.

“Сьогодні приклад Бурдейного, на жаль, не поодинокий в системі митних органів. Проте налагодження ефективної протидії корупційним явищам, кадрове оновлення Служби, залучення нових вмотивованих співробітників з числа ветеранів АТО/ООС - тобто напрямки, над реалізацією яких ми сьогодні працюємо, - мають сприяти формуванню нульової толерантності до корупції та посилити інституційну спроможність Митниці.  Доброчесність повинна стати ключовим стандартом кадрового перезавантаження Служби”, - зауважив Голова Держмитслужби Павло Рябікін.