Держмитслужба стала переможцем Всеукраїнського конкурсу «Кращі практики управління персоналом»

20 грудня
Odoo • Зображення та текст

15 грудня 2022 року на засіданні Ради управління людськими ресурсами при НАДС відбулася церемонія нагородження переможців «Кращі практики управління персоналом». Цьогоріч Держмитслужба стала переможцем серед центральних органів виконавчої влади у номінації «Краща практика відповідального лідерства».

Повномасштабне вторгнення рф та введення воєнного стану в Україні зруйнували сталі підходи до організації роботи в усіх державних інституціях, зокрема тих, які забезпечують стабільність та економічну безпеку в державі.

В цей час у західному регіоні кратно збільшилось навантаження на пункти пропуску через державний кордон України, що пов’язано з великою кількістю наших громадян, які намагалися врятуватися від війни в країнах Європи, а також громадян інших країн, які перебували на той час в Україні та прагнули повернутися додому. Крім того, значно збільшилися обсяги переміщення через митний кордон України у західному регіоні товарів і транспортних засобів (гуманітарна допомога, товари й техніка військового призначення тощо).

Усе це вимагало від Держмитслужби прийняття швидких та ефективних рішень для забезпечення нагальних потреб воюючої країни та її громадян, а також для збереження кадрового потенціалу митних органів, зокрема працівників, які вимушені були евакуюватися з тимчасово окупованих і постраждалих внаслідок ведення бойових дій територій в інші регіони України.

У відповідь на ці виклики Держмитслужбою втілено комплекс організаційних заходів та управлінських рішень з метою збереження кадрового потенціалу та стабілізації митної системи, зокрема:

для забезпечення безперебійної та ефективної роботи митних органів запроваджено комплексну систему тимчасового переведення та залучення до роботи посадових осіб з урахуванням наявної у них можливості працювати на базі іншої митниці;

здійснено перерозподіл особового складу митниць з метою посилення спроможності митних органів західного регіону для забезпечення цілодобового безперешкодного пропуску громадян, транспортних засобів, у тому числі комерційного призначення. В результаті зі сходу та півдня України понад 400 посадових осіб переведено до митниць інших регіонів України і вони вже підсилили їх роботу. На даний час переведення тривають;

здійснено заходи щодо відкриття нового пункту пропуску на західній ділянці кордону України, забезпечено його укомплектування посадовими особами з відповідним досвідом та рівнем професійної компетентності;

забезпечено пропуск у першочерговому порядку товарів і транспортних засобів, що надходять в Україну в якості гуманітарної допомоги та товарів військового призначення.

Також, для підтримки родин митників, які служать в ЗСУ та підрозділах територіальної оборони, а також тих, які втратили або вимушені були покинути свої домівки через війну, спільними зусиллями Гуманітарного штабу та підрозділів по роботі з персоналом Держмитслужби та її територіальних органів реалізовано благодійний проєкт «Happy moments for Little Ukrainian Heroes», у рамках якого за підтримки митних служб країн ЄС організовано для понад 220 дітей безкоштовні поїздки на відпочинок та оздоровлення до Польщі, Естонії, Литви, Угорщини, Грузії.

Держмитслужба і надалі докладатиме максимальних зусиль задля збереження ефективного функціоналу та кадрового потенціалу митних органів у період воєнного стану.