Для українських митників проведено семінар щодо законодавчих та практичних аспектів реалізації санкційної політики в ЄС

28 квітня
Odoo • Зображення та текст

Державною митною службою України спільно з Проектом EU4PFM 25-26 квітня 2023 року проведено дистанційний семінар «Найкраща практика ЄС щодо реалізації спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», який став першим заходом такої тематики для українських митників.

Санкційні обмеження, які застосовуються Україною та міжнародними партнерами у відповідь на загрози національним інтересам та національній безпеці, є вкрай важливим інструментом впливу на економіку країни-агресора та країн і осіб, які всіляко підтримують та сприяють такій агресії.

За останні декілька років санкційна політика України набула стрімкого та ефективного вектору, про що свідчить динаміка прийняття рішень про застосування санкцій і власне кількість осіб, до яких такі санкції застосовуються.

Не так давно на Державну митну службу України покладено функцію реалізації державної санкційної політики. Водночас цей напрямок є дуже важливим у світлі останніх викликів, на які має реагувати і держава, і суспільство.

Організовуючи семінар, Держмитслужба та проєкт EU4PFM ставили перед собою завдання ознайомити посадових осіб митних органів України з усталеною практикою застосування санкцій, адміністративними та технологічними процесами, правовим регулюванням реалізації санкційної політики в Європейському Союзі.

Міжнародний експерт з митних питань проекту EU4PFM Вітяніс Алішаускас зазначив, що після отримання статусу кандидата в члени Європейського Союзу Україна має використовувати сучасний досвід та практику країн ЄС. Литовські митники, які мають усталений досвід застосування санкцій, діляться ним як з українськими колегами, так і з колегами з інших європейських країн. 

«Через російську агресію слід приділяти темі реалізації санкцій більшу увагу, і не тільки країнам Європейського Союзу, а й Україні та її сусідам, і цей семінар дав змогу дізнатися, як на практиці працюють санкції», - зазначив експерт. 

Роландас Юргайтіс, міжнародний експерт проекту EU4PFM з Литовської Республіки, презентував учасникам семінару систему митного контролю Литовської Республіки, технологічні процеси виявлення на митному кордоні підсанкційних товарів, у тому числі, товарів військового призначення та подвійного використання. Спікер ознайомив присутніх з національним законодавством Литовської Республіки та законодавством Європейського Союзу щодо реалізації санкційної політики, окреслив широкий обсяг адміністративних процесів та дискреційних повноважень митних офіцерів під час застосування санкцій на митному кордоні, а також поділився практичним досвідом реалізації санкцій. Експерт наголосив на важливості міжнародного і міжвідомчого співробітництва та обміну інформацією між країнами ЄС, зокрема, співпраці з компетентними державними установами, навів практичні приклади запобігання переміщенню підсанкційних товарів.

Учасники семінару відзначили важливість, актуальність та затребуваність інформації, з якою ознайомилися під час дводенного семінару і подякували пану Юргайтісу за детальний і компетентний виклад теоретичних та практичних аспектів санкційної політики Литовської митної служби, а також за підтримку литовським народом України в її боротьбі з агресором.

Міжнародні експерти проєкту EU4PFM запевнили про готовність й надалі всіляко підтримувати Державну митну службу України на шляху впровадження адміністративних процедур та технологічних процесів щодо реалізації державної санкційної політики та удосконалення діючого законодавства з цього напрямку на шляху до Європейського Союзу.