Досвід ЄС у застосуванні митного законодавства з питань непреференційного походження товарів. Підготовка інструкторів в Україні

21 січня

Європейський досвід застосування одного з інструментів нетарифного регулювання був запропонований під час дистанційного тренінгу для підготовки інструкторів «Розширення можливостей посадових осіб на центральному та регіональному рівнях щодо практичних аспектів застосування митного законодавства з питань непреференційного походження товарів». 

Odoo • Зображення та текст

Разом із тарифною класифікацією та митною вартістю товарів, походження товарів є інструментом для реалізації заходів торгової політики та елементом митного контролю. 

Анета Бобева, експерт EU4PFM (Болгарія), представила презентацію з питань застосування непреференційного походження товарів, правил визначення країни походження відповідно до правил непреференційного походження товарів, а також щодо найкращих практик ЄС у цій сфері при імпорті. Вона надала систематизований огляд документів, що використовуються в країнах ЄС для підтвердження непреференційного походження товарів.

Експерт наголосила, що Світова організація торгівлі (СОТ) передбачала уніфікацію правил для визначення походження товарів, яка б застосовувався усіма державами-членами СОТ. Однак дотепер держави-члени СОТ не досягли згоди, тому нині продовжує застосовуватися велика кількість різноманітних правил, коли країни використовують свої власні правила походження.

Окрема сесія тренінгу була приділена практиці та труднощам, з якими стикаються митні органи України в роботі з непреференційним походженням товарів. Для кожного із запропонованих українськими коллегами кейсів експерт запропонувала можливі рішення та заходи для ефективного контролю.

Презентація семінару була доступна учасникам українською мовою. 

Тренінг було організовано 18-19 січня 2021 Програмою EU4PFM спільно з Департаментом спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення Держмитслужби. Він продовжив серію тренінгів, присвячених європейському досвіду застосування інструментів торгової політики та митного контролю. Зокрема, у грудні 2020 відбувся семінар щодо застосування законодавства з питань митної вартості.

Очікується, що під час одного з наступних тренінгів EU4PFM європейські експерти поділяться досвідом щодо застосування митного законодавства уже з питань преференційного походження товарів.