Кабмін ухвалив постанову про тестування митників

30 вересня
Сьогодні Кабінет міністрів своєю постановою запустив процес тестування співробітників територіальних митних органів на кваліфікацію та благонадійність. 
Odoo • Зображення та текст

Цей крок є важливою частиною реформ Державної митної служби України на шляху до максимально прозорих стандартів. Адже за результатами тестування кожної посадової особи буде ухвалюватися рішення про її подальшу роботу в підрозділі Держмитслужби як єдиної юридичної особи, що прийде на заміну сьогоднішнім регіональним митницям. 

Тестування проходитиме на трьох рівнях: 
1. перевірка знань, практичних навичок та умінь у правозастосуванні митного, антикорупційного законодавства;
2. тестування на загальні здібності;
3. тестування на благонадійність.
Організацією тестування опікується спільна робоча група Міністерства фінансів та Держмитслужби. Проєкт здійснюватиметься за технічної та консультативно-методологічної підтримки Національного агентства з питань державної служби й за сприяння Посольства США і Представництва Міжнародної Організації з Міграції в Україні.
Важливо: результати тестування визначатимуться автоматично, без людського втручання. А спеціальні комісії, складені з тих працівників Держмитслужби, хто попередньо успішно пройде тест, лише фіксуватимуть результати перевірки.  
Значущість цього проєкту для митної служби та інвестиційного клімату в Україні неможливо переоцінити. Вперше тестування такого масштабу визначить та зафіксує персональні якості і здібності тих людей, котрі щоденно працюють над безперебійним функціонуванням митної системи. Тих, від кого залежить налагоджена робота економіки країни. Все суспільство, учасники зовнішньоекономічної діяльності та державні органи отримають аргументовані докази того, що кожна посадова особа Державної митної служби знаходиться справді на своєму місці. 
Тестування також стане потужним ударом по корупційних схемах, з якими наша служба невпинно бореться. Нагадаємо, що у вересні цього року показники Індексу сприйняття роботи митниці серед підприємств ЗЕД досягли історично найвищого значення. Більше 48% опитаних підприємств поставили Держмитслужбі позитивні оцінки. Ми віримо, що майбутнє тестування і відбір кращих з кращих працівників збільшать цю цифру — разом із платежами до державного бюджету, що є головним критерієм нашої ефективної роботи та наступу на корупцію. 
Держмитслужба повідомлятиме про перебіг тестування на своїх офіційних майданчиках та в соціальних мережах.