Кожен митник протягом 10 робочих днів буде конфіденційно поінформований про результати тесту на благонадійність

13 травня

Станом на 12 травня тестування посадових осіб митних органів з питань кваліфікації та благонадійності пройшли вже більше 8,5 тис. митників. Це складає близько 94% від загальної кількості посадових осіб, що мають бути протестовані.

Тестування посадових осіб митних органів з питань кваліфікації та благонадійності передбачає проходження кожною особою трьох тестів: на рівень знань митного та антикорупційного законодавства;  на загальні здібності;  тестування на благонадійність.

Результати перших двох тестів – на знання законодавства та на загальні здібності –  кожна посадова особа дізнається одразу після складання тестів, вони обраховуються автоматично, потім фіксуються у протоколах комісії. 

Тест на благонадійність, який є психологічним тестом, вимірює п’ять особистісних факторів-компонентів та розраховується як інтегральний показник. Результатом тесту на благонадійність є присвоєння співробітнику одного з трьох рівнів:  

рекомендований за результатами тестування, 

умовно рекомендований з  урахуванням інших чинників та показників відбору, 

не рекомендований.

Також в окремих випадках результат особи може виявитися «невалідним», що свідчить про недостовірність отриманого профілю. Тобто можливо, що особа навмисно або ненавмисно намагалася репрезентувати себе в більш «вигідному» образі: підкреслити або прикрасити свої переваги та приховати недоліки. Це означає, що отримані результати можуть не відображати реальний рівень розвитку його психологічних якостей і компетенцій. 

Визначений за результатом тестування на благонадійність рівень комісія з тестування повідомляє посадовій особі у конфіденційний спосіб не пізніше, ніж протягом 10 робочих днів після проходження тесту.

Водночас комісія письмово інформує керівника митниці, як відокремленого підрозділу Держмитслужби, про всі результати тестувань посадових осіб відповідної митниці Держмитслужби окремим листом з долученням відповідних відомостей, протоколів та розширених звітів про результати тестування з благонадійності.

Незалежно від результатів тестування, всі посадові особи будуть зараховані до єдиної юридичної особи Держмитслужби, більшість з них -  на контрактній основі. Під час призначення кожній посадовій особі встановлюватиметься 6 місяців випробувального терміну, під час проходження якого будуть здійснені заходи щодо моніторингу знань, навичок та благонадійності персоналу відповідно до результатів тестування.

Проєкт реалізується Державною митною службою та Міністерством фінансів України, експертну й організаційну підтримку в реалізації надають Національне агентство України з питань державної служби, Посольство США та Представництво Міжнародної Організації з Міграції в Україні, також експерти Консультативної місії Європейського Союзу в Україні (EUAM), Програма Європейського Союзу з підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM), Команди підтримки реформ при Міністерстві фінансів України та Державній митній службі України.