Митне оформлення авто з іноземною реєстрацією: перспективи та цифровізація

9 лютого
Odoo • Зображення та текст

У Держмитслужбі обговорили можливість надання послуг митного оформлення авто з іноземною реєстрацією на базі електронного сервісу державних послуг “Дія”. 

9 лютого у Державній митній службі України відбулась селекторна нарада стосовно підсумків роботи митниць по застосуванню законів України від 15 квітня 2021 року № 1402-ІХ та № 1403-ІХ щодо тимчасового спрощення митного оформлення та оподаткування транспортних засобів. 

Учасниками дискусії стали представники Державної митної служби України на чолі із заступником Голови Русланом Черкасським, а також народні депутати України: Олександр Ковальчук та Олександр Сова.

За весь період дії цих законів зі спрощеннями було оформлено понад 88 тис. транспортних засобів. Уже з 9 лютого усі особи, що не встигли, або не виявили бажання скористатись вищезгаданими спрощеннями, у разі порушення строків та/або умов ввезення транспортних засобів особистого користування у режимах транзиту або тимчасового ввезення будуть нести адміністративну відповідальність, встановлену Митним кодексом України. Для виявлення таких порушників та притягнення їх до відповідальності Державна митна служба планує посилити взаємодію з Національною поліцією України.

Окремо обговорили перспективи цифровізації процедури митного оформлення авто з іноземною реєстрацією, а саме - надання послуг на базі електронного сервісу державних послуг “Дія”. Очікується, що це сприятиме спрощенню процедури митного оформлення для громадян. 

Відтак, надалі планується посилення взаємодії між Держмитслужбою та профільним комітетом ВРУ з метою розробки та імплементації нових спрощень у напрямі митного оформлення авто з іноземною реєстрацією.Олександр Ковальчук зазначив, що для розробки відповідних законопроєктів народні депутати готові співпрацювати з Держмитслужбою для визначення профільних нюансів та ризиків.