Митницями Держмитслужби розпочато видачу сертифікатів з перевезення товару EUR.1 на експорт товарів українського походження до Грузії

10 серпня

    Митницями Держмитслужби у межах Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Грузія про вільну торгівлю розпочато видачу сертифікатів з перевезення товару EUR.1 на експорт товарів українського походження до Грузії. 

    Відповідні повноваження визначено Протоколом від 21 травня 2019 року між Урядом України та Урядом Грузії про внесення змін до Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Грузія про вільну торгівлю від 9 січня 1995 року, ратифікованого Законом України від 14 січня 2020 року № 450-IX «Про ратифікацію Протоколу між Урядом України та Урядом Грузії про внесення змін до Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Грузія про вільну торгівлю від 9 січня 1995 року».

    Цим Протоколом визначено, що з метою визначення товарів, що походять з територій держав Договірних Сторін, Договірні Сторони будуть керуватися Положеннями та додатками до Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження 

    Сертифікат видається у разі, якщо його потрібно пред’явити при ввезенні на митну територію Грузії як доказ, що товар(и) українського походження відповідає(ють) вимогам правил визначення преференційного походження при застосуванні преференційних ставок ввізного мита. 

    Порядок заповнення та видачі митницею сертифіката з перевезення (походження) товару EUR.1 затверджено наказом Міністерства фінансів України від 20.11.2017 № 950, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 26 грудня 2017 року.

    Сертифікат видається посадовою особою митниці Держмитслужби під час здійснення експорту товару(ів) за місцем здійснення його(їх) митного оформлення або після експорту товару(ів) за місцем здійснення митного оформлення товару(ів) або за місцем державної реєстрації експортера. Термін дії сертифіката складає 4 місяці.

    Сертифікат видається безоплатно у найкоротший термін, але не більше восьми робочих годин після реєстрації заяви у структурному підрозділі митниці Держмитслужби, на який покладено функції з видачі сертифіката. 

    Звертаємо увагу, в межах Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Грузія про вільну торгівлю для застосування преференційних ставок ввізного мита експортери/виробники можуть також скористатися сертифікатом походження товару форми СТ-1, які видаються регіональними торгово - промисловими палатами України.