На підтримку української митниці відбувся захід у Раді ЄС

27 січня

Керівники митних адміністрацій зустрілися у Брюсселі для обговорення посилення реакції ЄС на війну в Україні з митної точки зору.

Odoo • Зображення та текст

25 січня на запрошення швецької сторони, в рамках президенства Швеції в Раді ЄС, заступник Голови Держмитслужби Владислав Суворов взяв участь у зустрічі очільників митних адміністрацій країн – членів ЄС. Захід було організовано на підтримку української митниці, яка продовжує функціонувати в період воєнного стану, введеним у зв’язку з повномасштабним вторгненням в Україну рф із залученням територій рб.

У своїй доповіді Владислав Суворов відмітив основні аспекти функціонування української митниці в цей непростий період, підкреслив здобутки та наголосив на проблемах, з якими щоденно стикається Держмитслужба. Окремо висловив велику подяку європейським колегам за підтримку українського народу у захисті від російської агресії.

Odoo • Текст та зображення
Odoo • Зображення та текст

Представників митних адміністрацій повідомили про основні виклики, які постали перед Держмитслужбою внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. Зокрема, через закриття всіх аеропортів та блокування більшості морських портів пункти пропуску на західному і південному кордоні зазнали надвисокого тиску.

Крім того, суттєва кількість об’єктів митної інфраструктури пошкоджені або зруйновані російськими військами. Окремо розглядались заходи, вжиті Україною протягом 2022 року задля поліпшення гуманітарної і паливної ситуації в країні, а також заходи зі спрощення митних процедур для товарів, критично необхідних для держави та населення.

Здобутки у напрямку європейської інтеграції:

Навіть під час війни Україна виконує міжнародні зобов’язання за Угодою про асоціацію між Україною з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами з іншої сторони.

Прогрес, досягнутий під час війни, включає наступні показники ефективності роботи Держмитслужби:

• 1 жовтня 2022 року Україна приєдналася до Конвенції про процедуру спільного транзиту та розпочала міжнародне застосування NCTS;

«Ми будемо вдячні, якщо ви зможете привернути увагу свого бізнесу та заохотити їх поширити територіальну дію своїх гарантій на Україну, а у випадку транзитних переміщень, де країною призначення є Україна, відкрити процедури загального транзиту на внутрішніх митницях вашої країни», - зазначив Владислав Суворов.

• У 2022 році оновлено Додаток XV до Угоди про асоціацію;

• Україна приєдналася до програми «Митниця». Відповідна угода очікує на ратифікацію в українському парламенті;

• За оцінками Держмитслужби, станом на сьогодні Україною виконано 80% зобов’язань митниці, передбачених додатком XV до Угоди про асоціацію. Цього року ми плануємо працювати над новим Митним кодексом, який буде повністю відповідати Митному кодексу ЄС.

Ініціативи Держмитслужби:

- розвиток ІТ інфраструктури митниці;

- модернізація існуючих пунктів пропуску на західному кордоні та відкриття нових;

- запровадження обміну попередньою митною інформацією;

- запровадження спільного контролю на кордоні з сусідніми країнами – членами ЄС;

- повне впровадження та оновлення системи раннього попередження про надзвичайні ситуації;

- запровадження обміну даними зі сканерів для спрощення перетину кордону;

- зміцнення коаліції країн -партнерів України для обмеження діяльності рф і рб у Всесвітній митній організації;

- допомога в отриманні звільнення від сплати фінансового внеску Україною у 2023 році для програми «Митниця».

Владислав Суворов зазначив, що Держмитслужба розраховує на консолідовану підтримку наших партнерів з ЄС у впровадженні окремих процесів для розв’язання проблемних питань. 

Зі свого боку учасники зустрічі висловили слова підтримки Україні, відмітили високу ефективність роботи митниці у подоланні викликів сьогодення. Крім того, європейські партнери запевнили українську сторону у продовженні тісної співпраці для спільного подолання проблем та впровадження ініціатив Держмитслужби, висвітлених на засіданні.