Президент України підписав Закони №2836-ІХ та №2837-IX про внесення змін до Податкового та Митного кодексів України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури.

30 грудня
Odoo • Зображення та текст

Закони передбачають звільнення від оподаткування ПДВ та ввізним митом, а в окремому випадку і від акцизного податку, імпорт окремих товарів до 1 травня 2023 року.

Відтак, пільги поширюються на низку товарів, які імпортуються підприємствами або громадянами та які переміщуються (пересилаються) на митну територію України у міжнародних поштових та  експрес-відправленнях.

До переліку таких товарів входять, зокрема, електрогенераторні установки та частини до них; окремі трансформатори, їх частини, інвертори; окремі акумулятори, включаючи сепаратори для них; системи для забезпечення супутникового доступу до інтернету (Starlink) тощо.

Також пільга поширюється на імпорт окремих товарів, який здійснюється громадськими об’єднаннями та/або благодійними організаціями, включеними до Реєстру неприбуткових установ та організацій, для подальшої їх безоплатної передачі оборонцям.

Крім ПДВ та ввізного мита імпорт товарів у цьому випадку звільняється ще й від акцизного податку.

Пропуск через митний кордон, митний контроль та  митне оформлення таких товарів здійснюються у першочерговому порядку. Водночас:

▪️ плата  за  виконання  митних  формальностей  поза місцем  розташування  митних  органів  або  поза  робочим  часом  не  справляється. 

▪️ декларування може здійснюватися шляхом  подання попередньої митної декларації, яка  містить всю необхідну інформацію для випуску  товарів відповідно до ч. 5 ст. 259 МКУ. При цьому  доставка  та  пред’явлення  цих  товарів  митному  органу, яким оформлена така попередня митна  декларація, не є обов’язковими. 

▪️ товари  мають  бути передані  оборонцям не  пізніше 45 календарних днів з дня завершення їх митного оформлення, а в разі якщо щодо таких товарів після завершення їх митного оформлення здійснювалося на території України підтверджене  документально технічне обслуговування та/або  ремонт  –  не пізніше 90 календарних днів.

Також пільга поширюється на імпорт товарів, що безоплатно надаються Енергетичним  співтовариством як допомога на користь суб’єктів господарювання, що мають ліцензії на окремі види господарської діяльності на ринку електричної енергії та ввозяться такими суб’єктами на митну територію України для цілей відновлення та ремонту інфраструктури таких підприємств за погодженням з  ЦОВВ, що забезпечує формування  та реалізує державну політику в паливно-енергетичному  комплексі.

Закони набирають чинності через три дні з дня їх опублікування.

З детальним переліком товарів з точними кодами в УКТ ЗЕД та винятками можна ознайомитися за посиланням на Закони України №2837-IX про зміни до МКУ та №2836-ІХ про зміни до ПКУ .