У ході 6-го засідання Підкомітету з питань митного співробітництва Комітету асоціації Україна – ЄС обговорили стан справ у митній сфері в Україні

2 грудня
Odoo • Зображення та текст

30 листопада 2022 року у форматі відеоконференції відбулось 6-те засідання Підкомітету з питань митного співробітництва Комітету асоціації Україна – ЄС у торговельному складі, створеного відповідно до Угоди про асоціацію між Європейським Союзом і його державами-членами з одного боку і Україною з іншого боку.

З української сторони у нараді взяли участь заступник Голови Держмитслужби Владислав Суворов; директор Департаменту міжнародної співпраці у сфері економіки, торгівлі та сільського господарства Міністерства економіки України Олексій Рожков; директор Департаменту митної політики Міністерства фінансів України Олександр Москаленко; радник з митних питань Представництва України при Європейському Союзі Ігор Даньков; представники Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України, Міністерства закордонних справ України та керівники профільних підрозділів Держмитслужби. 

Зі Сторони ЄС на засіданні виступив Фернандо Піннінк, очільник підрозділу TAXUD A.5 (Спрощення торгівлі, правила походження та міжнародна координація) Директорату з питань митного союзу Європейської Комісії. Також, в засіданні взяли участь представники Німеччини, Польщі, Швеції, Словаччини, Румунії, Португалії (в якості спостерігачів), представники Консультативної місії ЄС, проектів технічної допомоги та інших експертів DG TAXUD. 

У ході засідання Українська сторона поінформувала європейських колег про стан справ у митній сфері в Україні. У зв’язку зі збройною агресією російської федерації митна сфера зазнала значних трансформацій, пов’язаних із закриттям кордонів з росією та республікою білорусь, блокадою морських портів України та перенесенням вантажопотоків на західний та південний кордони України, через що Державна митна служба України зіткнулася з новими викликами, які потребували оперативних рішень.

Владислав Суворов подякував представникам ЄС за ініціативу зі створення «Шляхів солідарності», покликаних сприяти вирішенню логістичних, гуманітарних та продовольчих проблем в Україні під час війни. Окремо було наголошено на продовженні цифрової трансформації Держмитслужби.

Особливу увагу учасники зустрічі приділили обговоренню проблем українських експортерів, які здійснюють свою діяльність або зареєстровані на території Запорізької та Херсонської областей, підконтрольних Україні, але які в зв’язку з прийняттям Рішення Ради ЄС 2022/1908 та Регламенту Ради ЄС 2022/1903 не можуть здійснювати свою зовнішньоекономічну діяльність. Сторона ЄС поділилась напрацюваннями щодо можливих варіантів вирішення даного питання, а також DG TAXUD надав роз’яснення щодо впровадження заходів для українських імпортерів в ЄС стосовно ввезення в ЄС товарів з територій Запорізької та Херсонської областей, які також були надіслані митним органам країн-членів ЄС.

Європейські партнери надали високу оцінку співпраці Державної митної служби України та Європейської комісії на шляху до євроінтеграції, незважаючи на воєнний стан та висловили готовність до подальшої підтримки України та Держмитслужби зокрема.

Українська сторона поінформувала щодо прогресу оновлення Додатку XV до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, який стосується наближення митного законодавства України до Європейського Союзу (постатейна імплементація Митного кодексу та інших регламентів ЄС).

Сторона ЄС підкреслила, що Україна досягла значних успіхів у імплементації Митного кодексу ЄС, та підтвердила готовність до подальшої підтримки України у цьому напрямку.

Також представники Держмитслужби повідомили про стан справ щодо набуття українськими підприємствами статусу Авторизованого економічного оператора (АЕО), обговорили приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами.

Європейських колег поінформували щодо результатів перших 2-х місяців міжнародного застосування процедури спільного транзиту і зазначили основні проблемні питання, які були виявлені за результатами застосування.

Щодо обміну попередньою митною інформацією, Голова української делегації Владислав Суворов наголосив, що це питання обговорюється вже тривалий час та потребує переходу до практичної площини запровадження такої процедури. Європейські колеги поділились інформацією щодо роботи системи SEED+, у рамках якої відбувається обмін попередньою інформацією між країнами ЄС та балканськими країнами. Сторони домовились про проведення зустрічі експертів для напрацювання технічної моделі для обміну інформацією. Також сторона ЄС поінформувала щодо напрацювання концептуального документу, який би розкривав всі можливі аспекти обміну попередньою інформацією, з урахуванням законодавства ЄС щодо захисту персональних даних.

Крім того, під час зустрічі представники Держмитслужби відзначили результативність співробітництва з митними адміністраціями з питань взаємної адміністративної допомоги, а також з OLAF з питань протидії митному шахрайству.

Сторони відмітили початок роботи в програмі ЄС «Митниця» та обговорили можливості, які відкриваються для Держмитслужби в рамках програми.

Представники ЄС зазначили, що з попереднього засідання Підкомітету відбувся значний прогрес у виконанні Українською стороною зобов’язань в рамках Угоди про асоціацією між Україною та ЄС та подякувала за конструктивний діалог. У свою чергу Українська сторона подякувала колегам з ЄС за плідну співпрацю та постійну підтримку в роботі.