ЄС продовжує підтримку митної реформи в Україні у рамках Програми EU4PFM

23 квітня

Пріоритетними напрямками підтримки митної реформи, запланованими в рамках Програми ЄС з підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM), залишаються запровадження Україною режиму спільного транзиту (NCTS), Програми авторизованого економічного оператора (АЕО) та створення нових ІТ інструментів.  

Odoo • Зображення та текст

Про це йшлося під час щомісячної зустрічі з митних питань, яка відбулася он-лайн 22 квітня. Участь у ній взяли представники Міністерства фінансів, Держмитслужби, Програми EU4PFM, Офісу підтримки реформ (RST) Мінфіну та Держмитслужби, а також представники Євроделегації в Україні. 

Як головний позитивний результат спільної роботи за останній час було названо успішний запуск платформи NCTS – технології, яка лежить в основі системи спільного транзиту. Як відомо, Україна запроваджує NCTS, щоб приєднатися до Конвенції про процедуру спільного транзиту, що є одним із зобов’язань за Угодою про асоціацію з ЄС. 

Євгеній Єнтіс, заступник голови Держмитслужби з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, інформував про розробку нових ІТ інструментів для роботи митниці, - зокрема, Автоматизованої системи управління ризиками (АСУР 2.0), Автоматизованої системи митного оформлення (АСМО 2.0), системи пост-аудиту, Реєстру прав інтелектуальної власності, Служби підтримки, ін. та залучення профільних департаментів Держмитслужби до їх тестування.  

Як уже повідомлялося, такі зустрічі з митних питань відбуваються регулярно, для оцінки виконання запланованих заходів митної реформи та координації дій Мінфіну, Держмитслужби та Програми EU4PFM, яка надає підтримку Україні в реформуванні митної сфери.