Імплементація NCTS: Мінфін затвердив алгоритм заповнення декларацій Т1UA

16 лютого

Наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку заповнення митних декларацій окремих типів» від 22 грудня 2020 року за № 795 оприлюднено на сайті Верховної Ради http://bit.ly/3jSuSRC. Таким чином, вже зараз українські трейдери мають чіткий алгоритм заповнення декларацій Т1UA, які будуть подаватися ними до системи спільного транзиту NCTS. Перший етап пілотного проекту запровадження NCTS триває в Україні з 16 листопада 2020.

Odoo • Зображення та текст

«До того, як цей наказ Мінфіну набрав силу, трейдери-учасники пілотного проекту керувалися методичними рекомендаціями щодо заповнення митної декларації окремого типу у вигляді структурованого електронного повідомлення (відповідно до наказу Держмитслужби від 13.11.2020 № 520 https://bit.ly/2LGEpyz). Тепер трейдери керуватимуться також і положеннями відповідного нормативно-правового акта, - роз’яснює Аліна Брендак, національний координатор з питань спільного транзиту, керівник відділу розвитку міжнародної транзитної системи Департаменту розвитку митної справи та контролю діяльності Держмитслужби.

Вона наголошує, що Наказ Мінфіну не скасовує опублікованих раніше Держмитслужбою рекомендацій; навпаки, він фіксує, що такий підхід буде актуальний не тільки на період 1 етапу пілотного проекту, але й для всіх наступних етапів застосування   NCTS в Україні.

Наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку заповнення митних декларацій окремих типів» - це ще один документ документ з пакету тих, які очікуються Держмитслужбою для старту повномасштабного пілотного проекту із застосування NCTS на національному рівні. Відповідно до Закону України від 12 вересня 2019 року № 78-IX «Про режим спільного транзиту та запровадження національної електронної транзитної системи», для старту повномасштабного пілоту має бути ухвалено ще ряд нормативно-правових актів, у тому числі щодо порядку виконання митних формальностей при застосуванні режиму спільного транзиту. Очікується, що їх буде прийнято вже у І кварталі 2021 року.

Нагадаємо, що І етап пілотного проекту із застосування NCTS, участь в якому беруть 2 митниці, Волинська та Київська, а також трейдери, які виявили бажання взяти участь в експерименті, продовжено до 16 березня 2021 року. 

Як уже повідомлялося, у листопаді 2020 Україна розпочала процес запровадження режиму спільного транзиту (NCTS). NCTS – технологія, яка лежить в основі європейської Конвенції про процедуру спільного транзиту. Конвенція є основою для переміщення товарів між 35 країнами: державами-членами ЄС, країнами Європейської асоціації вільної торгівлі (EFTA), Туреччиною, Північною Македонією та Сербією. 

Митний транзит є одним із наріжних каменів економічної інтеграції між ЄС та Україною. Щоб приєднатися до Конвенції, Україна має запровадити NCTS.

NCTS з'єднує митні служби в країнах-учасницях Конвенції. Після приєднання до Конвенції, митниці ЄС і України матимуть в системі один транзитний документ. Для бізнесу використання однієї транзитної декларації для доставки вантажів з однієї країни в іншу (від митниці відправлення до митниці призначення), згідно із процедурою спільного транзиту, зменшує вартість митних процедур та час, необхідний для їх проходження, – отже, зменшує черги на кордоні, що означає швидший потік товарів. 


Теги: