Бізнес і Держмитслужба провели спільний аналіз перших 2-х місяців застосування NCTS

29 січня

Першим досвідом використання системи спільного транзиту (NCTS) обмінялися представники бізнесу та митниць, які брали участь у пілотному проекті застосування NCTS, а також центрального апарату Держмитслужби. Це була перша робоча зустріч бізнесу та митниці для обговорення практики використання NCTS упродовж перших 2-х місяців після запуску системи у пілотному режимі. 

Odoo • Зображення та текст

«І бізнес, і Держмитслужба зацікавлені у тому, щоб «робота над помилками» завершилася саме під час пілотного проекту, коли задіяно обмежену кількість митниць та трейдерів. Застосування NCTS у національному масштабі має розпочатися уже як зручний сервіс для бізнесу і зручний робочий інструмент – для митників», - зазначив заступник голови Держмитслужби Владислав Суворов. 

«Ми спочатку опитали митників і бізнес, які брали участь у пілоті, чи щось їм незручно, незрозуміло, попросили надіслати запитання. Готуючись до цієї зустрічі, ми опрацювали їх і підготували коментарі та роз’яснення», - повідомила Аліна Брендак, національний координатор з питань спільного транзиту, керівник відділу розвитку міжнародної транзитної системи Департаменту розвитку митної справи та контролю діяльності Держмитслужби.

Питання щодо функціонування системи стосувалися як проблем технічного, так і нормативно-правового характеру. 

На думку директора Департаменту розвитку митної справи та контролю діяльності Держмитслужби Сергія Демченка, коло учасників таких зустрічей з боку бізнесу надалі буде розширене за рахунок тих, хто ще виявлятиме бажання брати участь у пілоті. За його словами, «така зустріч є першою, але точно не останньою, бо Держмитслужба має намір оперативно вносити корективи після сигналів бізнесу та митниць». 

Зустріч відбулася в режимі відео-конференції.

**

Нагадаємо, що І етап пілотного проекту із застосування NCTS, участь в якому беруть 2 митниці, Волинська та Київська, а також трейдери, які виявили бажання взяти участь в експерименті, продовжено до 16 березня 2021 року. 

На сайті Держмитслужби для оперативного інформування про процес запровадження режиму спільного транзиту створено спеціальний розділ https://customs.gov.ua/rezhim-spilnogo-tranzitu-ncts. 

Як уже повідомлялося, у листопаді 2020 Україна розпочала процес запровадження режиму спільного транзиту (NCTS). NCTS – технологія, яка лежить в основі європейської Конвенції про процедуру спільного транзиту. Конвенція є основою для переміщення товарів між 35 країнами: державами-членами ЄС, країнами Європейської асоціації вільної торгівлі (EFTA), Туреччиною, Північною Македонією та Сербією. 


Теги: