“Виконання всіх складових, необхідних для вступу України до Конвенції про процедуру спільного транзиту у 2022 році, відбувається за погодженим графіком та у співпраці з європейськими експертами”, - Сергій Демченко

15 червня

На сьогоднішній день у NCTS вже зареєстровано 130 трейдерів, 2,5 тисячі працівників митниці, подано близько 100 декларацій. Уже понад 1 місяць працює Служба підтримки з питань NCTS (https://help.customs.gov.ua), відбулося навчання персоналу для її роботи. Про це повідомив директор Департаменту запровадження міжнародної транзитної системи Держмитслужби Сергій Демченко під час щомісячної зустрічі з митних питань, яка відбулася 10 червня онлайн. Участь у ній взяли представники Міністерства фінансів, Держмитслужби, Програми ЄС з підтримки управління державними фінансами (EU4PFM), Офісу підтримки реформ (RST) Мінфіну та Держмитслужби.

Odoo • Зображення та текст

Сергій Демченко зазначив, що виконання всіх складових, необхідних для вступу України до Конвенції про процедуру спільного транзиту уже в 2022 році (формування нормативно-правової бази, технічних можливостей, а також підготовка персоналу) відбувається за погодженим графіком та у співпраці з експертами Програми EU4PFM. 

В рамках реалізації зазначених планів Держмитслужба активно взаємодіє із DG TAXUD (Генеральний директорат з питань оподаткування та митного союзу Європейської Комісії) щодо отримання доступу до європейської мережі обміну даними CCN/CSI для забезпечення можливості проходження тестування на відповідність (Conformance Testing) та подальшого обміну даними з країнами-учасницями Конвенції про процедуру спільного транзиту після приєднання до неї.

Також у найближчих планах, як повідомив Валерій Остроухіх, експерт EU4PFM, – доопрацювання програмного забезпечення в частині взаємодії з фінансовими гарантами та роботи з гарантіями; застосування можливості подачі декларацій T1UA із використанням брокерського софта; у розробці – оновлений Портал трейдера, функціонал для роботи із транзитними спрощеннями; створення інструменту моніторингу для відстеження динаміки декларування та переміщення товарів у режимі спільного транзиту по всіх регіонах. 

Нагадуємо, що 17 червня 2021 року о 10: 00 Держмитслужбою буде проведено черговий семінар з питань розгортання NCTS (https://bit.ly/34BH7ey), у якому зможуть взяти участь усі охочі (зареєструватись для участі у семінарі можна тут https://bit.ly/3vFhsh3)

Як відомо, NCTS – технологія, яка лежить в основі європейської Конвенції про процедуру спільного транзиту. Приєднання до Конвенції передбачено Угодою про Асоціацію між Україною ЄС. 17 березня 2021 Україна розпочала етап Національного застосування NCTS https://customs.gov.ua/rezhim-spilnogo-tranzitu-ncts. Одночасно відбувалося ухвалення нормативно-правової бази, необхідної для запровадження усього функціоналу, передбаченого  режимом спільного транзиту, а також створення технічних можливостей для його застосування. Після запуску системи в повному обсязі в національному масштабі, Україна має пройти так зване тестування на відповідність (Conformance Testing), передбачене процедурою Генерального директорату з питань оподаткування та Митного союзу Європейської комісії (DG TAXUD). Успішне проходження тестування є необхідною умовою для отримання Україною офіційного запрошення приєднатися до Конвенції. 

Як уже повідомлялося, такі зустрічі з митних питань відбуваються регулярно, для оцінки виконання запланованих заходів митної реформи та координації дій Мінфіну, Держмитслужби та Програми EU4PFM, яка надає підтримку Україні в реформуванні митної сфери. Темами, яким було приділено увагу на зустрічі 10 червня, були також  питання ІТ трансформації Митниці, впровадження в Україні Програми авторизованого економічного оператора (АЕО) https://customs.gov.ua/deiaki-pitannia-funktsionuvannia-avtorizovanikh-ekonomichnikh-operatoriv, які відбуваються за підтримки EU4PFM, та можливості експертної підтримки в інших питаннях митної реформи.