До уваги імпортерів тютюну, промислових замінників тютюну та рідин для електронних сигарет!

10 січня
Odoo • Зображення та текст

01 січня 2022 року набрали чинності зміни до Податкового кодексу України, внесені Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».


Зокрема, абзацом другим пункту 190.1 статті 190 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) визначені особливості оподаткування податком на додану вартість тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, для яких встановлені максимальні роздрібні ціни. 

Згідно з Кодексом базою оподаткування для зазначених товарів, що ввозяться на митну територію України, є максимальна роздрібна ціна таких товарів без урахування податку на додану вартість.

Підпунктом 14.1.106 пункту 14.1 статті 14 Кодексу визначено, що максимальні роздрібні ціни – це ціни, встановлені на підакцизні товари (продукцію з урахуванням усіх видів податків (зборів). Акцизний податок з реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів не включається до максимальної роздрібної ціни.

Максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари (продукцію) встановлюються для тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, виробниками або імпортерами товарів (продукції) шляхом декларування таких цін у порядку, встановленому Кодексом (пунктом 220.2 статті 220 розділу VI Кодексу; наказом Міністерства фінансів України від 25 березня 2015 року № 359 «Про затвердження форми Декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари (продукцію), Порядку складання та подання Декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари (продукцію)»).

Інформація про максимальні роздрібні ціни підакцизних товарів розміщується на офіційному вебпорталі Державної податкової служби України та знаходиться на сервісі «Інформація про максимальні роздрібні ціни виробників та імпортерів підакцизних товарів (продукції)» за адресою https://tax.gov.ua/cigars.

Ставка податку на додану вартість для операцій із ввезення на митну територію України товарів встановлюється у розмірі 20 % від бази оподаткування (підпункт «а» пункту 193.1 статті 193, пункт 194.1 статті 194 Кодексу).

Таким чином, сума податку на додану вартість з підакцизних товарів, для яких встановлені максимальні роздрібні ціни, складає 20 % від максимальної роздрібної ціни відповідних товарів за вирахуванням податку на додану вартість.

Сума податку на додану вартість з інших підакцизних товарів, що ввозяться на митну територію України, розраховується на загальних підставах, відповідно до абзацу першого пункту 190.1 статті 190 Кодексу.