Імпорт окремих товарів для оборонців України звільнений від митних платежів

21 квітня
Odoo • Зображення та текст

Набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо адміністрування окремих податків в період воєнного, надзвичайного стану" від 01.04.2022, №2173-IX, яким передбачені, зокрема, нові митні спрощення.


Згідно із Законом, імпорт окремих товарів звільняється від сплати низки платежів за умови, якщо правоохоронні органи, ЗСУ, Міноборони та інші військові/добровольчі формування визначені кінцевим отримувачем.

Відтак, від сплати ПДВ та ввізного мита тимчасово звільняється імпорт:
- прокату плоского з інших легованих сталей,
- скла,
- оптичних приладів для слідкування,
- апаратури для приймання/передачі голосу, зображення,
- безпілотних літальних апаратів без озброєння,
- метеостанцій,
- броньованих автомобілів.

Зокрема, імпорт броньованих автомобілів звільнений від ПДВ та ввізного мита, якщо ТЗ відповідає кодам: 8702 10 19 90, 8702 90 11 00, 8703, 8705 90 80 90, 8710 00 00 00. Водночас, звільнення імпорту таких автомобілів від акцизного податку можливе лише для ТЗ, що класифікуються за першими трьома кодами із зазначеного переліку.

Щодо інших новацій закону:
дозволяється використовувати КЕП або інші цифрові ідентифікатори під час митного контролю та оформлення;
від нерезидентів не вимагатимуть перебування на обліку в митних органах;
Відмінені документальні перевірки і контроль для міжнародних автоперевезень.

Також, Кабмін може встановлювати особливості ветеринарно-санітарного, фітосанітарного контролю та інші особливості контролю за ввезенням харчової/нехарчової продукції.

Крім цього, ще на рік продовжується дія норм, що регулюють випуск товарів та ТЗ комерційного призначення за попередньою митною декларацією. Йдеться, зокрема, про втрату чинності окремих положень статей 258 та 259 МКУ вже не через три, а через чотири роки від набрання чинності закону, яким і визначалася припинення застосування цих положень (від 02.10.2019 №141-ІХ).