IT трансформація Митниці: Розпочато випробування оновленої системи управління ризиками - АСУР 2.0

9 квітня
Odoo • Зображення та текст

8 квітня розпочато випробування оновленої автоматизованої системи управління ризиками (АСУР 2.0) профільними департаментами Держмитслужби. Розробка відбулась за підтримки Програми ЄС з підтримки управління державними фінансами (EU4PFM).

"Зважаючи на постійні виклики, з якими стикається українська Митниця в сфері протидії контрабанді товарів та порушенням митних правил, - розвиток автоматизованих інформаційних систем є одним із ключових напрямів діяльності Держмитслужби. Автоматизована система управління ризиками – не виключення. Запровадження нової системи – непростий процес, бо вимагає як її розробки та тестування, так і налагодження взаємодії з іншими системами Митниці. Початок випробувань нової системи – важливий, але не єдиний етап, який необхідно пройти для реалізації таких амбітних цілей", зазначає Василь Пивоваров, заступник директора департаменту - начальник відділу профілювання митних ризиків Держмитслужби України. 

Очікується, що оновлена система дозволить перевести значну частину даних з паперу в цифру, а процесів – з режиму офф-лайн в он-лайн.

Зокрема, АСУР 2.0. має дозволити вести електронний реєстр профілів (замінивши ним складний в користуванні паперовий), оцифровує історію профілю (яка включає історію всіх дій, що відбувалися з цим профілем). Система має технічну можливість забезпечити увесь процес створення, редагування, видалення профілів, починаючи від тестування  департаментом своїх пропозицій і завершуючи поіменними он-лайн голосуваннями Комісії щодо цих змін. У системі створено інструменти моніторингу та аналізу ефективності ризиків, а також аналізу декларацій для роботи над новими ризиками.

«Митний кодекс ЄС орієнтований на зменшення людського фактору, зокрема у питанні, проводити митні формальності чи ні. Ми прагнемо, щоб це визначала в максимально можливій кількості випадків автоматизована система ризиків. Системи, засновані на ІТ рішеннях, мають постійно оновлюватися. Підтримуючи Держмитслужбу в розробці нової системи управління ризиками, ми підтримуємо Україну в її євроінтеграційних намірах», - каже Вітяніс Алішаускас, ключовий міжнародний експерт з питань митниці Програми EU4PFM.

АСУР 2.0 уже пройшла 4 види попередніх випробувань: навантажувальне, функціональне, стрес-тестування та тестування на наявність вразливостей. Вона укомплектована всією необхідною документацією та оформлені нормативні внутрішні документи.

За словами Євгена Єнтіса, заступника голови Держмитслужби з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, «АСУР 2.0 зможе не лише  ефективно працювати з усіма системами, які будуть розроблятися надалі, але також може бути інтегрована до діючих митних систем – для цього має бути прийнято відповідне рішення».

Як відомо, реформа Митниці передбачає запровадження нових ІТ рішень для модернізації сервісів та процесів її роботи – ІТ трансформацію. IT трансформація Митниці передбачає 6 головних напрямків: «Єдине вікно», «Митний контроль і оформлення», «Публічна звітність і аналітика»,  «Розумний пункт пропуску», «Кібербезпека», «Гармонізація з ЄС». Ці напрямки є також складовими проекту «е-Митниця» https://plan2.diia.gov.ua/projects - одного з проектів цифровізації, передбачених Постановою Кабінету Міністрів https://www.mof.gov.ua/uk/news/ministerstvo_finansiv_predstavilo_proekti_tsifrovoi_transformatsii_dlia_publichnogo_katalogu-2724. Реалізувати їх передбачається до кінця 2022 року. 

За напрямком «Митний контроль та оформлення», окрім згаданих визначення форм і обсягів митного контролю за допомогою нової автоматизованої системи управління ризиками (АСУР 2.0), заплановано також  впровадження:  автоматизованого відбору суб'єктів і операцій в рамках митного аудиту, цифровізацію митних процедур в портах, а також митне оформлення поштових відправлень, транзиту, експортних та імпортних операцій.