Керівництво Держмитслужби взяло участь у Координаційній онлайн-зустрічі Міністерства фінансів України із партнерами з розвитку

2 липня


Odoo • Зображення та текст

1 липня Міністр фінансів України Сергій Марченко, Голова Держмитслужби Павло Рябікін, заступник Голови Владислав Суворов та керівники структурних підрозділів Держмитслужби взяли участь у Координаційній онлайн-зустрічі Міністерства фінансів України із партнерами з розвитку.

Під час свого виступу Міністр фінансів України Сергій Марченко відзначив, що реформа Митниці є одним із ключових пріоритетів Мінфіну та Офісу Президента. Міністр поінформував сторони про плани реформування Держмитслужби. Зокрема серед пріоритетів він визначив:

  • гармонізацію українського законодавства з ЄС

  • спрощення процедур зовнішньої торгівлі із забезпечення дотримання митного законодавства

  • розробка зручних та надійних електронних послуг

  • впровадження системи мотивації працівників Держмитслужби та її територіальних органів

  • вдосконалення організаційно-функціональної структури Держмитслужби

  • модернізація та реконструкція митної інфраструктури

Міністр фінансів подякував всім міжнародним партнерам за всебічну підтримку процесів реформування Державної митної служби України.

Юрій Драганчук, заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції, під час свого виступу розповів про основні напрямки роботи з реформування Держмитслужби. Серед них: ІТ-сервіси та їхній розвиток, трансформація Держмитслужби в єдину юридичну особа та митна інфраструктура. Юрій Драганчук зауважив, що це не всі напрямки, але це головні сфери, де є підтримка партнерів. Заступник Міністра подякував партнерам за активну участь у проєктах.

Також Юрій Драганчук відзначив значний прогрес Держмитслужби - це старт програми Авторизованих економічних операторів та перший виданий сертифікат АЕО, національне застосування четвертої фази Нової комп'ютеризованої системи транзиту (NCTS), впровадження європейських норм прав інтелектуальної власності, запуск загальної декларації прибуття (ЗДП) та початок реєстрації нерезидентів, згідно з європейськими правилами. 

Голова Державної митної служби України привітав усіх учасників зустрічі зі стартом єдиної юридичної особи і запуском 26 територіальних митниць. 

“Кадрове перезавантаження, яке ми зараз проводимо - тестування усіх митників, конкурси для керівного складу та постійний моніторинг доброчесності нашого персоналу. З 1 липня, всі працівники, які перейшли до нової юридичної особи, мають контрактну форму або шестимісячний випробувальний термін. І за ці шість місяців ми маємо перевірити тих, хто не на контракті, на доброчесність”, - повідомив партнерам Голова Держмитслужби.

Павло Рябікін зазначив, що завдяки контрактній формі існує можливість підвищити заробітну плату працівникам Держмитслужби і впровадити більш зрозумілі ключові показники ефективності (KPI).

Голова Держмитслужби повідомив, що загалом  тестування пройшло понад 9 тис. осіб (майже 94% всього особистого складу). З них 1,6 тис. (близько 18%) неуспішно здали один з перших двох видів тестування. 

Враховуючи результати постає питання кадрового резерву. З метою його наповнення, у взаємодії із міжнародними партнерами реалізуються пілотні проєкти з добору персоналу з числа учасників АТО/ООС, студентів 4-5 курсів, випускників закладів вищої освіти, що готують фахівців з митної справи та їх адаптації.

Під час свого виступу Павло Рябікін подякував Посольству США та Бюро з міжнародних питань у сфері з боротьби з незаконним обігом наркотиків та правоохоронних питань (INL), які допомогли отримати поліграфи. Вже зараз перші співробітники Держмитслужби отримали сертифікати про проходження курсів роботи з поліграфом.

Давид Макар’ян, директор Департаменту адміністративно-господарської діяльності Держмитслужби, під час свого виступу повідомив про потребу реконструкції пунктів пропуску та запуск пілотного проєкту щодо забезпечення працівників митниці нагрудними камерами відеоконтролю, що, серед іншого, дозволить протистояти необгрунтованим звинуваченням у корупції. 

Микола Князевич, в.о. директора Департаменту міжнародної взаємодії, висвітлив першочергові потреби в матеріально-технічному забезпечені Спеціалізованої лабораторії з питань експертизи та досліджень та для кінологічних підрозділів Держмитслужби. 

Наприкінці зустрічі заступник Голови Держмитслужби Владислав Суворов подякував партнерам за підтримку та поінформував про необхідність розробки ІТ-рішення для подачі інформації на отримання сертифікатів АЕО та потребу в приєднання до мережі CCN/CSI, в якій безпосередньо функціонує система NCTS. 

Крім того, найбільш перспективним напрямком з ІТ-рішень, які на сьогодні розробляють є інформаційна система “Митний аудит”, яка дозволить акцентувати увагу на митному контролі після випуску товарів у вільний обіг. Заступник Голови запропонував партнерам продовжити підтримку розвитку цієї системи і надалі.

Посольство США в Україні, INL, USAID, Представництво з Міжнародної організації з міграції в Україні, Представництво ЄС в Україні, Консультативна місія Європейського Союзу в Україні,  EU4PFM, EU4IBM подякували за продуктивну співпрацю і домовились проводити партнерські зустрічі на регулярній основі.Також партнери висловили підтримку митній реформі та подальшу підтримку розвитку Держмитслужби.