Коментар Держмитслужби стосовно ситуації на митному посту “Тиса”

31 травня

Сьогодні ряд змі поширили інформацію про скупчення на українсько-угорському кордоні понад 300 мікроавтобусів, які не можуть перетнути український кордон.

У зв’язку з цим офіційно повідомляємо:

Працівники Державної митної служби України працюють із дотриманням вимог чинного законодавства і не здійснюють жодних додаткових перевірок чи операцій, окрім визначених законом.

Станом на 15:00 30 травня в зоні митного контролю пункту пропуску “Чоп-Захонь” митного посту “Тиса” перебувало близько 25 мікроавтобусів. У кожному з них знаходилось від 3 до 9 пасажирів.

Пасажири, які дотримались вимог до переміщення товарів через митний кордон України безперешкодно його перетнули.

Водії мікроавтобусів, які наразі перебувають на митному посту, окрім особистих речей громадян, переміщують посилки на замовлення. Деякі з них відмовляються письмово декларувати переміщувані товари та подавати документи до митного контролю. Складено кілька карток відмов. Це унеможливлює перетин кордону на законних підставах.

Крім того, проблемою є відсутність необхідних документів для переміщення посилок у громадян. Так, наприклад, відсутні переліки товарів, що переміщуються в посилках та відповідні митні декларації CN23.

В окремих водіїв є договори, укладені із поштовими операторами, проте наявні перевищення обмежень щодо переміщення продуктів харчування чи вартості товарів понад норми (визначені в ч. 1 ст. 374 МКУ).

Усім “перевізникам” було запропоновано задекларувати товари згідно з вимогами Митного Кодексу, а обмежені до переміщення товари – здати на склад митного органу.

Поки що жоден із водіїв не погодився на законні умови перетину кордону. На жаль, перебування їх на митному посту ускладнює перетин кордону іншим категоріям громадян. Митниця, зі свого боку, підсилила зміни на Тисі додатковими працівниками, щоб мінімізувати незручності іншим громадянам.

Мобільні групи із числа співробітників Нацполіції та СБУ перебувають за межами пункту пропуску.

У зв’язку із ситуацією, що склалася, Держмитслужба наголошує: дотримання вимог митного законодавства є обов’язковим для усіх громадян. Працівники митниці запропонували водіям та пасажирам бусиків можливі варіанти вирішення проблеми в правовому полі: вони можуть або задекларувати переміщувані товари належним чином, або передати їх до митного складу. Забезпечити повернення транспортних засобів неможливо через карантинні обмеження щодо в’їзду на територію Угорщини українців. 

Питання не може вирішуватись шляхом тиску на працівників митниці. Усі необхідні процедури мають бути здійснені, а митні платежі сплачені до бюджету.