Плани і результати реформування митниці: керівництво Держмитслужби взяло участь у панельній дискусії

4 лютого
Odoo • Зображення та текст

03 лютого 2022 року керівництво Державної митної служби України взяло участь у панельній дискусії на тему: “Українська митниця і європейські стандарти: виклики, завдання, рішення”, що відбулася в Українському кризовому медіа-центрі.

Учасниками дискусії стали заступник Голови Держмитслужби Владислав Суворов, заступник Голови Держмитслужби з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Олег Ніколайчук та завідувач митного відділу Податково-митного департаменту Естонії Еерік Хельдна.

Під час заходу обговорили етапи і плани реформування української митниці, зупинилися на досягненнях, зокрема у напрямах наближення українського митного законодавства до норм ЄС, цифровізації Держмитслужби, посилення міжнародної взаємодії тощо.

Розкриваючи питання міжнародної взаємодії Держмитслужби, Владислав Суворов поінформував про співробітництво зі Всесвітньою митною організацією та відзначив досягнення у напрямі оновлення Додатку XV Угоди про асоціацію з ЄС, який стосується наближення митного законодавства України до стандартів Європейського Союзу.

Odoo • Текст та зображення

Окремо він зупинився на основних етапах підготовки до міжнародного застосування Нової комп’ютеризованої системи транзиту (NCTS), застосування якої на національному рівні розпочато Україною ще у березні 2021 року. NCTS – технологія, яка лежить в основі європейської Конвенції про процедуру спільного транзиту. Вона пов’язує митні служби в країнах-учасницях Конвенції, дозволяючи обмін митними даними. 

«У травні 2022 року ми очікуємо фінальну моніторингову місію DG TAXUD, яка зробить висновок про готовність України щодо вступу до Конвенції і сподіваємося, що у листопаді 2022 року ми розпочнемо міжнародне застосування NCTS 4 фази», - зазначив заступник Голови Держмитслужби Владислав Суворов.

Odoo • Зображення та текст

Олег Ніколайчук зазначив, що ІТ-напрям є ключовим у реформуванні митниці, зокрема наголосив на тісній співпраці з Міністерством цифрової трансформації України для переведення адміністративних послуг митниці у портал ДІЯ, наголосив на важливості розвитку системи "Єдине вікно", як точки входу для фізичних/юридичних осіб у взаємодії з митними органами, тощо.

У контексті міжнародної взаємодії та обміну досвідом, Еерік Хельдна висвітлив кроки та результати реформи митниці Естонії на її шляху до вступу в ЄС.