Світлана Аніщенко: "Підрозділами митного аудиту митниць проведено 524 документальних перевірки"

29 жовтня
Odoo • Зображення та текст

За 9 місяців поточного року підрозділами митного аудиту митниць проведено 524 документальних перевірки дотримання вимог платниками податків законодавства України з питань митної справи, що в 1,4 рази більше ніж за відповідний період  2020 року, в якому проведено 368 документальних перевірок.

За результатами таких перевірок донараховано грошових зобов’язань на суму 201,2 млн. грн., що в 1,6 разів більше ніж за відповідний період 2020 року, в якому донарахування склали 125,8 млн. гривень.

Питома вага донарахованих сум в розрізі виявлених порушень  становить:

6% – заниження митної вартості товарів (12,7 млн. грн.);

18% – порушення вимог митних режимів (37,0 млн. грн.);

24% – порушення вимог правил  УКТ ЗЕД (45,6 млн. грн.);

26% – неправомірне застосування пільг (53,2 млн. грн.);

26% - інші порушення митного законодавства (52,6 млн. грн.)


Перераховано до Державного бюджету кошти у сумі 17,2 млн. грн.,  що в 2,4 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року, в якому перерахування склали 7,2 млн. грн. Про це розповіла директор Департаменту митного аудиту та обліку осіб  Держмитслужби Світлана Аніщенко. 

Департаментом митного аудиту та обліку осіб вживаються заходи спрямовані на добровільну сплату  підприємствами грошових зобов’язань, визначених митним органом за результатами проведених документальних перевірок,. 

При цьому, якщо узгоджені грошові зобов’язання не сплачені у строк, встановлений Податковим кодексом України, вони стають податковим боргом. Структура податкового боргу незмінно складається із податкових зобов’язань, штрафних санкцій та пені.

Порядок стягнення податкового боргу визначено Податковим кодексом.

Якщо у підприємства виник податковий борг з митних платежів, то на суму такої заборгованості нараховуються пеня та застосовуються штрафні санкції.

У разі своєчасної сплати суми грошового зобов’язання  в строки визначені у податкових повідомленнях-рішеннях, платник податків звільняється від фінансової відповідальності у вигляді штрафу за порушення правил сплати (перерахування) грошового зобов'язання, застосування якої передбачено Податковим кодексом.

Також, Світлана Аніщенко зазначила, що метою проведення митного аудиту є не тільки запобігання втрат бюджету. З часом, митний аудит в Україні буде проводиться по європейським стандартам  і  стане однією із умов надання економічним операторам права на використання спрощень при  проходженні митних процедур.