Відбулась зустріч Держмитслужби з представниками DG TAXUD

15 липня

14 липня на технічному рівні відбулось засідання між представниками Міністерства фінансів України, Державної митної служби України, Команд підтримки реформ Міністерства фінансів України та Держмитслужби з представниками DG TAXUD (Генерального директорату з питань оподаткування та митного союзу Європейської Комісії).

Odoo • Зображення та текст

З української сторони участь у нараді взяли: Олександр Москаленко, директор Департаменту митної політики Міністерства фінансів України; Владислав Суворов, заступник Голови Державної митної служби України; Микола Князевич, в.о. директора Департаменту міжнародної взаємодії Держмитслужби; Ігор Даньков, радник з митних питань Представництва України при ЄС; представники команд підтримки реформ Міністерства фінансів України та Держмитслужби. 

Під час зустрічі сторони обговорили питання оновлення Додатку 15 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, який стосується наближення митного законодавства України до Європейського Союзу та питання налагодження шляхів обміну попередньою інформацією між Держмитслужбою та митними адміністраціями держав-членів ЄС.

У ході наради сторони досягли концептуальних домовленостей щодо гармонізації українського митного законодавства до положень Митного Кодексу ЄС у частині постатейного визначення способу наближення. Узгодження оновлення Додатку 15 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС заплановано до початку чергового засідання Підкомітету з питань митного співробітництва Україна - ЄС, яке відбудеться у вересні цього року. 

Владислав Суворов представив бачення української сторони стосовно механізму налагодження обміну попередньою інформацією та окреслив переваги, які отримують сторони у разі запровадження такого обміну. У свою чергу, представники ЄС повідомили, що створення платформи для обміну попередньою інформацією є однією із їхніх стратегічних цілей та вони високо оцінюють ефективність такого інструменту. Детальне обговорення згаданого питання заплановано під час засідання Підкомітету з питань митного співробітництва Україна - ЄС.

Сторони високо оцінили переваги зустрічей на рівні технічних експертів, відмітили продуктивність такого формату та подякували проєкту EU4PFM за організаційну підтримку зустрічі.