Керівництво Держмитслужби та європейські партнери вважають: співробітництво у першому півріччі 2022 року попри війну було плідним і має великі перспективи

12 липня
Odoo • Зображення та текст

12 липня 2022 року відбувся 9-й Керівний комітет проєкту EU4PFM, у ході якого представники Міністерства фінансів України, Державної митної служби України, Державної податкової служби України, Рахункової палати, Бюро економічної безпеки спільно з партнерами з Представництва ЄС в Україні та міжнародними ключовими експертами EU4PFM обговорили діяльність проєкту, виконання бюджету, досягнуті результати за перше півріччя 2022 року та пріоритети на друге півріччя.

«Це перший Керівний комітет з початку війни, тому я хотів би сказати, що ми з Україною, ми хочемо перемоги України і підтримуємо Україну всіма можливими способами. Одним із таких прикладів нашої підтримки є перепрофілювання допомоги EU4PFM для забезпечення нагальних потреб партнерських інституцій. Крім того, незважаючи на війну, триває багато роботи, включаючи підготовку до приєднання до Конвенції про спільний транзит та приєднання до Глобального стандарту ОЕСР з автоматичного обміну інформацією. Це важливі завдання на 2022 рік, визначені ще до війни, і ми продовжуємо роботу в цьому напрямку», - зазначив Ксав’є Камю, керівник операційного відділу 1 «Належне управління та демократизація» Представництва ЄС в Україні. 

Керівниця EU4PFM Юргіта Домейкієне наголосила, що проект залишається надійним партнером України, продовжує підтримувати інституції з управління державними фінансами у їх нагальних потребах, впроваджувати необхідні реформи й буде підтримувати відбудову демократичної України та її подальший шлях до членства в ЄС.

Заступник Голови Державної митної служби України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Олег Ніколайчук подякував проекту  EU4PFM та Євроделегації за підтримку Держмитслужби у цей непростий час:

«Ви виявили співчуття та готовність працювати не лише над забезпеченням нагальних гуманітарних потреб, а й для вирішення середньострокових та довгострокових завдань розвитку митниці. Ви були нашими надійними партнерами в мирний час, але коли Держмитслужба зіткнулась із викликами, які виникли внаслідок війни, ви були серед тих, хто нас підтримав».

Олег Ніколайчук зазначив, що проект надав Держмитслужбі підтримку в адаптації сфери ІТ до нинішньої ситуації, придбавши необхідне серверне та мережеве обладнання, продовжив підтримку в частині розробки Фази 5 NCTS, а також надав підтримку від національних експертів, які підтримували тестування на відповідність NCTS.

Розповідаючи про досягнення проекту у митній сфері у першому півріччі 2022 року, провідний міжнародний експерт з питань митниці проекту EU4PFM Вітяніс Алішаускас зазначив, що насамперед було приємно поділитися досвідом країн ЄС у реалізації ініціативи ЄС "Електронна митниця".

Також він розповів, що національні експерти проекту брали участь у підготовці нового законопроекту щодо внесення змін до Митного кодексу України стосовно митних процедур, гарантій, спрощень та інших змін, пов'язаних з Угодою про асоціацію та приєднанням до Конвенції про процедуру спільного транзиту. Такі зміни, на думку міжнародних експертів, допоможуть гармонізувати національне законодавство України з відповідними статтями Митного кодексу Євросоюзу.